Doğru Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Birkaç yıl önce, kripto ile uğraşma düşüncesi risk almayı sevmeyenlere göre değildi. Ancak neyse ki, blockchain teknolojisi olgunlaşmaya devam ettikçe kripto para platformları da olgunlaşıyor. Bu, dijital varlıklarda alım satım ve yatırım yapmanın, deneyimsiz kişiler için bile giderek daha kolay hale geldiği anlamına geliyor.
Dijital varlıklar daha geniş bir şekilde benimsenmeye devam ettikçe, özellikle bu sektörü sıkı bir şekilde düzenlenen geleneksel finansal piyasalardan ayıran temeldeki blockchain teknolojisinin merkezi olmayan doğası göz önüne alındığında, dikkate alınması gereken bir varlık sınıfı haline geldi.
Bu, alıcıların ve satıcıların çok çeşitli kripto para birimleri ticareti yapmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir dizi kripto borsasının ortaya çıkmasına neden oldu. Bununla birlikte, kripto nispeten yeni bir pazar olmaya devam ettiğinden, güvenilir bir borsa bulmak her zamankinden daha önemli. Bunlara ek olarak ortaya birçok analizci çıktı ve kripto para al sat taktikleri vererek kripto yatırımcılarını iyi veya kötü etkileyebilmektedirler.
Sizin için doğru kripto para alım satım uygulamaları seçmenize yardımcı olmak için, bilmeniz gereken tüm püf noktalarını içeren kısa bir kılavuz hazırladık.
Kripto Borsası Nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, kripto borsası, itibari paranın (devlet tarafından verilen para) kripto para birimleri veya diğer dijital varlıklarla değiş tokuşuna aracılık eden ve her ticaret için bir ücret talep eden çevrimiçi bir platformdur. Kolay kripto para al sat işlemlerini sağlayan şirketleridirler.
Ek olarak, bu borsalar (dijital para birimi borsaları veya DCE’ler olarak da bilinirler), çok çeşitli kripto varlıklarının ticaretinde uzmanlaşarak kripto para birimlerinin ve tokenlerin alınmasını, satılmasını ve değiş tokuş edilmesini sağlar.
Günümüzde kripto para birimi ile uğraşmak, yüzlerce farklı kripto paraya ve farklı finansal stratejilere dayanan tam teşekküllü bir endüstri haline geldi.
Kripto para aracı kurumları bir borsa gibi çalışır, temel fark, bir şirketin hisseleri belirli borsalarda alınıp satılırken, kripto para birimlerinin aynı anda birkaç aracı kurum tarafından alınıp satılmasıdır. Böylece, her aracı kurumun kendine ait bir “mini pazarı” vardır. Bunun sonucu, küresel bir para birimi fiyat referansına rağmen, brokerler arasındaki belirli bir kripto para birimi fiyatındaki küçük farklılıklardır.
Bir borsanın rolü, kripto para birimlerinin alıcılarını ve satıcılarını bir araya getirmek ve kripto para alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için güvenli bir ortam sağlamaktır. Bu varlıkları satın almadan önce, hizmetler ve ücretler aralarında büyük farklılıklar gösterdiğinden, bu şirketleri araştırmak önemlidir.
Kripto Borsaları Neden Önemli?
Bir kripto para satın al işlemi yapmak istiyorsanız, bunu doğrudan eşler arası (P2P) borsa olarak bilinen bir satıcıyla ticaret yaparak yapabilirsiniz. Bununla birlikte, satın aldığınız coinlerin kaynağını bilmeyebileceğiniz ve muhtemelen likidite, fiyatlandırma ve hız engelleriyle karşılaşacağınız için bu stratejiyle ilgili dezavantajlar vardır.
Öte yandan kripto borsaları, işlemlerinizin daha kolay ve daha hızlı yapılmasını sağlamanın yanı sıra yüksek güvenlik sağlayabilir.
Kripto Borsaları Nasıl Çalışır?
Özellikle blockchain teknolojisinde yeniyseniz, kripto para birimleri dünyasını anlamak kendi başına göz korkutucu olabilir. Doğal olarak, kripto ticaretine başlamak için doğru borsayı bulmaya çalışmak ek bir zorluk olabilir.
Bilmeniz gereken ilk şey, bu brokerlerin farklı çalışma yapılarına sahip olma eğiliminde oldukları ve her kripto borsasının çok farklı kurallara, ürünlere, hizmetlere ve özelliklere sahip olduğudur.
Bununla birlikte, en iyi kripto para borsaları aşağıdaki gibi hizmetler sunmalıdır:
Kripto Para Birimlerinin Doğrudan Satışı
Komisyoncular, daha düşük bir fiyata satın aldıkları kendi kripto varlık rezervlerine güvenebilir ve bunları piyasa fiyatı artı ek bir ücret karşılığında satabilirler.
Kripto Para Ticareti
Ticaret ile bir kripto borsası, varlıkları doğrudan kullanıcılarına satmaz. Bunun yerine, komisyoncular alıcılar ve satıcılar arasında aracı görevi görür. Karşılığında ise işlem başına ücret alıyorlar. Ticaret kripto para günlük al sat işlemleri ile yapılmaktadır.
Kripto Para Depolama
Kripto para birimlerine sahip olmak söz konusu olduğunda, muhtemelen karşılaşacağınız en önemli kararlardan biri, onu nasıl saklayacağınızdır. Bunun nedeni, kullanıcıların özel anahtarlarını takip etmeleri gerektiğidir. Onları kaybederseniz, fonlarınıza asla erişemeyebilirsiniz. Bu nedenle, depolama hizmetleriyle bir kripto borsası kullanmak uygun bir çözüm olabilir.
Kripto Para Ödünç Verme
Daha yakın zamanlarda, artan sayıda blockchain tabanlı platform, borç verme seçenekleri sunmaya başladı. Birçok yönden, kripto kredisi normal bir banka kredisi gibidir. Ve tüm kredilerde, borsalar faiz oranı farkından kâr etmeye devam ediyor. Diğer herhangi bir geleneksel varlık takas platformunda olduğu gibi, madeni paralar BTC/USD, USDT/USD ve ETC/USD gibi çiftler halinde alınıp satılabilir. Yüksek oynaklık çiftleri, kullanıcıların daha fazla ilgisini çekme eğilimindedir.
Bu genel özellikleri ve kriterleri ele aldığımızda kolay arayüzü, kullanıcı varlıklarının çok yüksek bir kısmını soğuk cüzdanlarda saklayan, kripto ödünç verme, doğrudan satış imkanlarını sunan WhiteBIT kripto para al sat konusunda kullanıcıların çok beğeneceği bir platform olacaktır.
Kripto Para Borsaları Nasıl Kazanç Sağlar?
Şimdi, kripto borsalarının nasıl para kazandığını merak ediyor olabilirsiniz. Aşağıdaki yollardan bazılarıyla gelir elde edebilirler:
İşlem Ücretleri
Borsaların kar elde etmesinin en popüler yolu, piyasa işlemlerini kolaylaştırmak için komisyon kazanmaktır.
Listeleme ücretleri
Birçok borsa, gelirlerini desteklemek için token ve madeni para listeleme hizmetlerini tercih ediyor. Bunlar, İlk Madeni Para Tekliflerini (ICO), İlk Borsa Tekliflerini (IEO) ve Güvenlik Token Tekliflerini (STO) düzenlemeyi içerir. Karşılığında, komisyoncular bu tekliflerden toplanan fonların bir yüzdesini toplar. Business Insider’a göre, kripto para birimi borsaları, platformlarında ilk madeni para tekliflerini listelemek için 1 milyon dolara kadar ücret alabilir.
Pazar yapımı
Kripto para piyasa yapımı, bir borsadaki yatırımcılara, tüccarlara ve piyasa katılımcılarına sanal varlıkların likiditesini sağlamayı içerir. Likiditenin tam olarak ne olduğunu merak mı ediyorsunuz? Bir varlığın, fiyatının istikrarını önemli ölçüde etkilemeden hızlı bir şekilde alınıp satılabilmesinin derecesidir.
Buna ek olarak kripto para al sat siteleri mevduat, itibari para ve kripto para hesaplarından para çekme ücretleri almayı ve ayrıca kullanıcılardan bir faiz oranı ve/veya kâr yüzdesi alan marj ödünç verme ve kaldıraç hizmetleri sağlamayı seçebilir.
Kripto Para Borsası Türleri: Merkezi Olan ve Merkezi Olmayan
İlk kripto borsalarının gelişinden önce, kripto dünyasında gezinmek çok daha zordu. Neyse ki, şu anda mevcut olan kripto platformları genellikle karmaşık olmayan, kullanıcı dostu arayüzlerinin yanı sıra kullanıcılara rehberlik edecek çok sayıda öğretici ile bilinir. Bilmeniz gereken iki ana kripto borsası türü vardır. Bunlar:
- Merkezi Borsalar
- Merkezi Olmayan Borsalar
Merkezi Borsalar (CEX)
Merkezi bir borsa, genellikle takas operatörü olarak bilinen ve en büyük önceliği ticaretin platformda sorunsuz çalışmasını sağlamak olan tek bir varlığın sahibi ve işletmecisidir. Tipik olarak, bu borsalara kaydolmak ve kullanmak kolaydır, ancak operatör tarafından ücretlendirilen ücretlerle gelirler. Bazı merkezi borsalar, kullanıcıların yalnızca fiat kullanarak kripto satın almasına izin verirken, diğerleri kripto için kripto modelini takip etmek gibi kısıtlamalara sahiptir.
Merkezi Olmayan Borsalar (DEX)
Blockchain ve kripto para birimleri işlemleri denetlemek, yönetmek ve izlemek için merkezi bir otoriteye olan ihtiyacı ortadan kaldırmak amacıyla tasarlandı. Bu, üçüncü taraf gözetiminin olmadığı ve ticaretin eşler arası (P2E) yapıldığı merkezi olmayan borsaların arkasındaki ilkedir. Bir CEX’ten farklı olarak, bu tür bir platform, kullanıcıların blockchain teknolojisine belirli bir düzeyde aşina olmasını gerektirmekte ve bu da onu yeni başlayanlar için uygun olmayan bir seçenek haline getirmektedir. Ayrıca adem-i merkeziyetçilik, kötü yönetim veya dolandırıcılık durumlarında kullanıcıları koruyabilecek bir otoritenin bulunmayışıyla ilgili bir riski de beraberinde getirir.
Henüz yorum yapılmamış.